SA BLOGA

Kupili ste stan ili kuću, kako pristupiti renoviranju?

Dajemo vam neke smernice kako bi vam olakšali renoviranje vašeg novog objekta. Veoma je bitno znati ko će da živi u datom prostoru. Da li će tu da živi jedna osoba, mladi bračni par koji planira porodicu, porodica sa dva deteta ili ipak stariji bračni par u penziji? Od odgovora zavisi kako će se dom projektovati, jer potrebe navedenih osoba su različite i od tog faktora zavisi pristup samom renoviranju.


Nekome je bitno da ima dovoljno veliku dnevnu sobu kao zonu za odmor; nekome je to spavaća soba u kojoj u budućnosti može da stane i krevetac za bebu, a nekome je to kuhinja u kojoj će se provoditi najviše vremena.

 

Stvaranje vlastitog doma, u kome nastaju najlepše uspomene, jedna je od najvažnih stavki u životu svakog od nas.

 

Pod renoviranjem ili adaptacijom, podrazumevamo pretežno završne, i u manjoj meri grube, građevinske radove, kao i različite vrste instalacionih radova, koji mogu biti različitog obima i kompleksnosti, koje izvodimo sa ciljem prilagođavanja postojećeg prostora, bilo stambenog ili poslovnog, našim potrebama.

Za izvođenje radova za koje je potrebno više zanatlija različitog profila, nevezano za obim radova, preporučljivo je angažovati specijalizovane firme za ovu vrstu posla, i tako uštedeti sebi jako puno vremena, „živaca“, a svakako i novca.

Projekat enterijera je detaljna razrada svih elemenata prostora, od rasporeda prostorija, definisanje obima i vrste radova, odabira nameštaja, opreme, boja i materijala do onih detalja koji čine Vaš prostor funkcionalnim i komfornim, kao što su pozicije i broj utičnih mesta, vrste priključaka, mesta i tipa rasvete, odabir kvake, ručkica, roletna, ukrasa…

Osnovni razlog angažovanja specijalizovane firme je logistika i kvalifikovano ljudstvo, koji omogućavaju takvoj firmi da samostalno, bez praznog hoda (koji nastaje zbog čekanja drugog majstora da dodje i završi svoj deo posla, investitora da nabavi materijal i sličnih razloga) obavlja poslove u najkraćem roku i dogovorenom kvalitetu.

 

Koje su faze procesa renoviranja i adaptacije objekta?

Uređenje enterijera ima za cilj da Vaše prostorije učini ne samo lepšim, već i boljim za život. Dizajneri enterijera kombinuju estetski sa tehničkim aspektom, stvarajući prostore koji čine boravak u njima prijatnim, a život lakšim.

Ukoliko želite da osvežite svoj enterijer ili da ga preuredite, prvi korak je osmišljavanje dizajna, gde dizajner zajedno sa klijentom razgovara o sadašnjem prostoru, dispoziciji potrebnog nameštaja, budžetu, stilu i izgledu budućeg prostora. Nakon što obe strane iznesu svoje ideje za enterijer, izrađuje se model spomenutog prostora.

Uređenje enterijera ima za cilj da maksimalno i efikasno iskoristi prostor, a to čini uz pomoć 3D modela i rendera (druga faza). Koristeći tehnogiju i specijalne programe, dizajneri kreiraju fotografije koje klijentu pokazuju kako će enterijer izgledati u budućnosti. Ovo omogućava klijentu da izmeni i doda šta god želi i eliminiše moguća iznenađenja i razočarenja.

Treća faza predstavlja realizaciju, odnosno izvođenje projekta enterijera, čiji kvalitet i finalni izgled zavise od stručnosti izvođača i nadzornog lica. Nadzor radova je veoma bitan, s obzirom da na terenu često može doći do neočekivanih situacija i promena, zbog stanja objekta, koje se detaljno može ispitati tek nakon početka radova. U ovakvim slučajevima novonastali problemi se rešavaju novim doradama projekta.

 

Usluge Lumen tima prilikom adaptacije/renoviranja prostora

Lumen tim je spreman da vam pruži savete i podršku za:

 • Molerske radove
 • Gipsarske radove
 • Elektro-instalaterske radove, sa ugradnjom svih vrsta rasvete, što je i specijalnost Lumen tima.

U saradnji sa podizvođačima Lumen vam nudi i:

 • Keramičarske poslove
 • Vodoinstalaterske radove
 • Obradu stolarije (popravka i restauracija postojećeg drvenog nameštaja)
 • Parketarske radove (hoblovanje parketa, izrada i montaža ukrasnih lajsni)
 • Pripremne radove za adaptaciju stana (rušenje i odvoženje šuta)
 • Završne radove, čišćenje stana i pripremu za useljenje
 • Izrada kuhinja i nameštaja po meri, montaža
 • PVC stolarija
 • Nabavka svog potrebnog materijala (elektromaterijal i rasveta), kao i detalja za završno opremanje stana (npr. zavese, rolo-zavese, ogledala sa osvetljenjem…)
 • Dizajn i izrada komadnog nameštaja, ili kupovina gotovih (garniture, kreveti, stolovi, stolice…)

 

Koja je cena renoviranja stana i kako planirati budžet?

Nakon što ste dobro proanalizirali trenutno stanje, svoje želje, mogućnosti, očekivanja od prostora, potrebno je preći na jednu manje zanimljivu stavku.            

U pitanju je planiranje budžeta. Ovo je izuzetno važan korak.

Najpre napravite spisak svih grubljih radova (koje smo naveli u delu iznad).

Ukoliko planirate neke neuobičajene radove, svakako stavite i njih na popis.

Nakon planiranja i izrade budžeta za ovu vrstu radova popišite planirani nameštaj, sanitarije, kuhinjsku tehniku, osvetljenje, dekoraciju… To su sve stavke koje treba uzeti u obzir. Bolje je u startu imati jasnu finansijsku konstrukciju, nego puštati da se stvari razvijaju spontano i bez plana. Ovo vas možete dovesti u situaciju da na pola procesa ostanete bez sredstava.

 

Na korak od početka realizacije…

Kada ste zaokružili svoju viziju i isplanirali budžet, vreme je da krenete u realizaciju.

Ukoliko ste u mogućnosti nađite izvođača radova od poverenja, nekoga ko koordiniše sve faze.

Važno je najpre uraditi instalacije, pa onda suvomontažne radove. Bitno je da majstor koji postavlja gipsane zidove i plafone ostavi rupe za izvode instalacija, na koje će se na kraju procesa postaviti fina galanterija.

Bitno je da pod u kupatilu ima adekvatnu nivelaciju koja ide ka slivniku i da se parket hobluje na kraju, kako ga molerski radovi ne bi oštetili.

Sve su ovo znanja i veštine koje se stiču kroz godine iskustva, prakse, dobrih i loših izbora. Ne potcenjujte svog izvođača. On će znati da sinhronizuje stvari i verovatno je da ima mrežu proverenih i kvalitetnih majstora.

 

Lumen tim: Adaptacija/renoviranje stambenih i poslovnih prostora

Kada se javi potreba za uređenjem prostora većina ljudi se prvo sretne sa pitanjima koliko to košta, kao i kako bi mogli da sredimo naš prostor i koga bismo mogli da angažujemo da nam to uradi.

Lumen tim je tu da vam omogući da renoviranje vašeg prostora ne bude košmar nego zadovoljstvo.

Adaptacija i renoviranje stana ili poslovnog prostora mogu biti takvi da vas od same pomisli na to poprilično zaboli glava. Želimo savršen prostor, ali toliko vremena, novca, truda morate uložiti u to.

Komplikovano, pomišljate.

Kako bi bilo divno kada bi neko sve to mogao da uradi umesto nas!

Ne, nije i ne mora sve to da bude tako komplikovano i stresno kako se na prvi pogled čini.

Lumen tim pruža kompletnu uslugu kada se radi o adaptaciji i renoviranju stambenih i poslovnih objekata.
Oni su tu, da nam pored izvođenja raznih radova, pruže i različite savete, kako oko organizacije posla, tako i oko izbora materijala i mogućnusti maksimalnog iskorišćenja prostora. Oni su tu, da nam pored izvođenja raznih radova, pruže i različite savete, kako oko organizacije posla, tako i oko izbora materijala i mogućnusti maksimalnog iskorišćenja prostora, zato što Lumen to može uraditi za vas.

 

Lumen tim je spreman da vam pruži savete i podršku za:

 • Molerske radove
 • Gipsarske radove
 • Elektro-instalaterske radove, sa ugradnjom svih vrsta rasvete, što je i specijalnost Lumen tima.

U saradnji sa podizvođačima Lumen vam nudi i:

 • Keramičarske poslove
 • Vodoinstalaterske radove
 • Obradu stolarije (popravka i restauracija postojećeg drvenog nameštaja)
 • Parketarske radove (hoblovanje parketa, izrada i montaža ukrasnih lajsni)
 • Pripremne radove za adaptaciju stana (rušenje i odvoženje šuta)
 • Završne radove, čišćenje stana i pripremu za useljenje
 • Izrada kuhinja i nameštaja po meri, montaža
 • PVC stolarija
 • Nabavka svog potrebnog materijala (elektromaterijal i rasveta), kao i detalja za završno opremanje stana (npr. zavese, rolo-zavese, ogledala sa osvetljenjem…)

 

Za sve dodatne informacije, konkretne ponude, kao i okvirne cene, budite slobodni da nas pozovete na telefone:

063 8828169
063 8101971.

ili dođete u Lumen na na adresi Jugoslovenske armije 48 u Bačkoj Palanci.

Kontaktirajte nas, predstavite nam vaše ideje i želje, a naš tim će Vam omogućiti da one postanu stvarnost. Naš arhitekta Vam takođe stoji na raspolaganju i može vam izraditi idejno rešenje.

Naš asortiman rasvete i elektromaterijala je veoma širok.

U cilju nam je da stignemo do svakog kupca i da zadovoljimo i najrazličitije ukuse.

Zapratite Lumen na Instagramu (lumen.rasveta) i Facebooku (lumenserbia), a za više informacije posetite naš sajt: lumenserbia.com